Inovace v Agrifood – Bootcamp s firmou Plastia pro akcelerátor EWA

Praha, 19. srpna 2024 se uskutečnil bootcamp, pořádaný v rámci akcelerátoru EWA (Empowering Women in Agrifood) 2024 a pod vedením firmy Plastia, přinesl vzrušující inovace v oblasti microgreens.

Akci, konající se na Velvyslanectví USA v Praze, zahájil kulturní atašé Luke Meinzen, který zdůraznil klíčovou roli podpory podnikatelek a také inovací, nezbytných pro rozvoj udržitelných řešení v oblasti agri-food a pro posílení ekonomiky. Tento bootcamp ukazuje, jak můžeme společně přispět k pozitivním změnám,“ uvedl Meinzen.

Inovace a kreativita pod vedením Plastia

Pod vedením Matěje Malechy a Lenky Novotné, spolumajitelky firmy Plastia, se účastnice a účastníci bootcampu zaměřili na možné inovace pro gastroprovoz. Předmětem hledaného řešení byly domácí klíčící misky na oblíbené microgreens. Tématem dne bylo zavedení „microgreens do gastro provozů“, týmy měly definovat návrh nových a praktických řešení, která mohou obohatit tento sektor.

Matěj Malecha, expert na design thinking, vedl týmy prostřednictvím této metodiky, která zahrnovala následující kroky:

  1. Empatie: Účastníci začali tím, že se ponořili do potřeb a výzev cílových uživatelů, jako jsou restaurace a školní jídelny. Zjistili, že klíčové potřeby zahrnují efektivní a prostorově úsporné řešení pro pěstování microgreens, které lze snadno integrovat do stávajících provozů.
  2. Definování problému: Na základě získaných informací formulovaly týmy konkrétní problém, který spočíval v nedostatku kompaktních a snadno použitelných pěstebních nádob, které by mohly být efektivně využity v komerčním gastro průmyslu. Identifikovali, že současné možnosti (například velikost a péče o microgreens) často nevyhovují potřebám efektivní výroby a údržby microgreens.
  3. Generování nápadů: Týmy vytvořily širokou škálu nápadů na řešení, včetně inovativních pěstebních systémů, které využívají vertikální prostor, modulární design pro snadné přizpůsobení různým velikostem kuchyní nebo restaurací, a automatizované zavlažovací systémy, které snižují potřebu častého zásahu.
  4. Prototypování: Následně týmy zpracovaly základní verze navrhovaných řešení do prezentace. Mezi prototypy patřily různé modely pěstebních nádob, od kompaktních závěsných jednotek po větší vertikální systémy, které zahrnovaly prvky jako LED osvětlení a integrované senzory pro optimální růst nebo automatické zavlažování.
  5. Testování: V posledním kroku ověřili prototypy s cílovými uživateli – na bootcampu s publikem. Všechny týmy získaly cennou zpětnou vazbu od zástupců firmy Plastia. 

Inspirativní prezentace a ocenění

Lenka Novotná vyjádřila své nadšení nad kreativními přístupy týmů: „Bylo inspirující sledovat, jak účastníci přistoupili k výzvě. Jejich inovativní řešení jsou nejen praktická, ale také mají potenciál přinést skutečné změny v oblasti potravinářství,“ řekla Novotná.

Bootcamp byl organizován s cílem, aby se EWA inovátorky naučily některé klíčové dovednosti potřebné pro jejich vlastní projekty:

  • Řešení problémů: Jak efektivně analyzovat problémy, generovat nové nápady a vytvářet praktická řešení.
  • Komunikaci: Jak jasně a efektivně prezentovat složité myšlenky různým cílovým skupinám.

Petra Kubálková, organizátorka akce z EWA programu, zdůraznila význam této akce: „Bootcampy jako tento nejen podporují inovace, ale také přispívají k osobnímu a profesionálnímu růstu účastníků. Jsme hrdí, že jsme mohli spolupracovat s Plastia a nabídnout možnost tvořit projekt, který možná bude budoucím řešením pro trh.“

Závěr a úspěch

A co o bootcampu řekla jedna z účastnic? Díky workshopu jsem si uvědomila, jak důležité je zkoušet nové způsoby řešení problémů a nevzdávat se, když něco nejde podle plánu. Metoda design thinking mi ukázala, jak můžu své nápady postupně vylepšovat na základě zpětné vazby od ostatních v týmu. Tento přístup mě naučil, jak se na problémy dívat z různých úhlů a přicházet s novými, lepšími nápady pro mé podnikání,“ řekla Tereza Dostálová, jedna z EWA inovátorek.

Prezentace návrhů jednotlivých týmů ukázaly jejich kreativitu a dovednosti. Vítězný návrh, oceněný Lenkou Novotnou, získal sympatie za svou přesvědčivost, formu prezentace i inovativnost.

Bootcamp s firmou Plastia prokázal, jak společné úsilí a podpora inovací mohou přinést konkrétní a hodnotné výsledky v sektoru agrifood. Pro více informací o bootcampu a dalších aktivitách EWA nás neváhejte kontaktovat.


Kontakt: 

Lenka Novotná (novotna@plastia.cz ), Petra Kubálková (info@cats2cats.org)